Palliativ vård

 När botemedel för patienten inte längre är möjlig, behövs en vård som kan hjälpa både patient och dess omgivning. Dock utan som helst någon påverkan på sjukdomen i sig, utan den lindrar bara patientens resterande tid på jorden. 

 

Sjukvårdstermen innebär att huvudsaken är att lindra den fysiska och psykiska smärtan patienten har under en specifik sjukdom genom helhetsvård. Denna typ av vård används ofta i sammanhang med döden, då den kan hjälpa patienter, rädda eller oroliga för döden, att hitta livskvalitén tills livet verkligen tar slut, då målet med vården är att ”få leva tills man dör”. För att kunna leva tills man dör, anser läkare och forskare kring den palliartiva vården, att varje patient borde leva ett värdigt liv, dvs ett liv som man trivs med. Med detta sagt, är då detta en vård som kan kombineras med ”dödslängtan”. I och med att kunna utföra den här vården, så hittar patienterna mening med livet och kan därför utesluta dödshjälp. Alltså,används denna vård i förebyggande syfte. 

 

I Sverige började man använda sig utav vården i samband med att cancer patienter närmade sig ett tungt tillstånd i sjukdomen, som förmodligen skulle leda till döden. Barbro Beck- Friis är en känd svensk inom den palliativa vården i Sverige. På 1970-talet utvecklade hon den lasarettsanslutna hemsjukvården. Idag finns det cirka 100 kliniker samt verksamheter i Sverige som utför palliativ vård.

 

Filippa 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

dodshjalp.blogg.se

Alice Selin, Oskar Bergqvist, Eric Mattsson Vahlkvist, Filippa Thyren

RSS 2.0