Dödshjälp- Buddismen

I Budismens skrifter har de, precis som Kristendomen, levnadsråd att följa. De anser att det är ”okej” om man har uppnått nivån av upplysning. Det fjärde och tolfte levnadsrådet kan man koppla ihop med dödshjälp och få en aning om vad de anser om ingreppet: 

 

”Fjärde levnadsrådet 

Undvik inte lidande och blunda inte för lidande. Förlora inte medvetenhet om lidandets existens i världen, finn olika sätt att vara med dem som lider genom personliga kontakter och besök, i tankar och ord. Väck ditt eget och andras medvetenhet om världens lidande. ”

 

”Tolfte levnadsrådet 

Döda inte. Tillåt inte andra att döda. Hitta alla medel som är möjliga för att skydda liv och hindra krig. ” 

 

Enligt det fjärde levnadsrådet tolkar jag det som, precis som det står, att man inte ska blunda för de svåra perioderna i livet. Låt oss säga att en patient genomgår en svår sjukdom och denne tror att den inte kommer överleva och därför vill använda sig av dödshjälp. Men istället för att tänka att perioden i livet är svår, ska man försöka tänka på det goda som livet har att erbjuda. Det är alltså oerhört viktigt att förbli stark i sig själv och blicka framåt. Genom att prata med människor och få bättre förståelse om exempelvis sjukdomen, anser Buddismen att dödshjälp är icke relevant, eftersom det är den mänskliga kontakten som kommer hjälpa personen ur den svåra perioden. 

 

Sedan har vi, det tydligaste levnadsrådet. ”Döda inte. Tillåt inte andra och döda”. Överlag så är Buddismen emot allt som har med skada att göra och man bör undvika det genom hela livet. Detta betyder att buddismen är emot att både ta livet av sig själv genom dödshjälp, men också att de är emot att andra personer ”hjälper” till med ingreppet. Att inte döda och istället hjälpa människorna, hör ju ihop med de fjärde levnadsrådet, som beskrev just detta. Att medmänniskor ska hjälpa varandra i svåra perioder, istället för att döden som utväg. De anser också att man kan uppnå en läkande kraft genom meditation, och på det sättet uppnå det psykiska lugnet om man nu väljer dödshjälp för att begå självmord. Meditationen hjälper människorna att uppnå upplysningen i livet. Så ju längre och oftare man mediterar, desto närmre kommer man. 

 

Karma

Karma är även ett mycket viktigt begrepp inom Buddismen, eftersom de anser att efter detta liv, återföds man till ett nytt. Det är då karman från det förra livet som ”bestämmer” hur det nya livet kommer att bli. Genom att förkorta sitt liv, rubbar det då karman till nästa liv, vilket kan medföra ett ännu ”värre” liv än innan. Det negativa med detta är att man aldrig vet hur nästa liv kommer se ut, utan man förlitar sig helt enkelt på att karman ska visa vägen. Om man då lever ett bra liv, genom att vara osjälvisk och att ta vara på varje dag som man borde, kommer då ”belöningen” vara ett bättre liv. 

 

Man skulle även kunna säga att det är sinnestillståndet som är viktig hos personen som söker dödshjälp, som spelar om det är okej eller inte. Om personen i fråga har uppnått upplysningen i livet, så är det mer okej att avsluta livet än för de som inte har gjort det. Istället för att ta döden som den sista utvägen, ska man istället söka kontakt och hitta hjälpen i den mänskliga kontakten, för att ta sig genom den svåra perioden. De anser att om man inte uppnått upplysningen har man inte genomgått alla de nödvändiga återfödelser och är alltså då inte redo att dö och komma till Nirvana. 

 

http://www.bbc.co.uk/religion/religions/buddhism/buddhistethics/euthanasiasuicide.shtml

 

Filippa 

dodshjalp.blogg.se

Alice Selin, Oskar Bergqvist, Eric Mattsson Vahlkvist, Filippa Thyren

RSS 2.0