OLIKA TYPER AV DÖDSHJÄLP

Det finns, som vi nämnde nedan, flera olika typer av dödshjälp. Till att börja med så finns det passiv dödshjälp, som skulle kunna ses som ett mildare alternativ. Passiv dödshjälp innebär att man undviker att medicinska och tekniska hjälpmedel. Det utförs ibland i Sverige, men då endast på människor som ligger i koma eller försakar behandling av deras dödliga sjukdom. Detta är dock ett beslut som måste tas av både läkare, patient samt patientens anhöriga. 

 

 En annan typ av dödshjälp, som är lite mer omtalad är aktiv dödshjälp. Det är till skillnad från passiv dödshjälp, en aktiv handling, dvs att man medvetet ger höga doser t.ex. morfin för att påskynda döden. Denna typ av dödshjälp är strängt förbjuden i stora delar av världen, Sverige inkluderat. En läkare som utför aktiv dödshjälp utför en grovt kriminell handling, och riskerar därmed att förlora läkarlegitimationen och hamna i fängelse. I detta läge spelar det faktiskt ingen roll om patienten lider eller bett om att dö, det är fortfarande helt olagligt att påskynda döden genom att ge stora doser läkemedel. Skillnaden mellan aktiv och passiv är alltså att man helt enkelt i passiv undviker att ta till medicinska och tekniska hjälpmedel medan man i aktiv gör tvärtom ger en dödlig dos för att påskynda döden.

 

Ytterligare en form av dödshjälp är frivillig aktiv dödshjälp, som även kan kallas för läkarassisterat självmord. Det innebär precis vad det låter som, läkaren hjälper patienten att begå självmord. Det skulle t.ex. kunna vara att läkaren skriver ut ett preparat. Patienten måste dock själv utföra den dödande handlingen. Det läkaren gör är alltså att skriva ut receptet, men patienten själv intar preparatet.

 

Likväl som det finns frivillig dödshjälp, finns även icke-frivillig dödshjälp. Med ofrivillig dödshjälp menas att personen i fråga inte kan bestämma själv om denne vill använda sig av dödshjälp eller fortsätta med livsuppehållande medel. Dessa personer kan t.ex. spädbarn eller personer i koma. Den ofrivilliga dödshjälpen kan vara aktiv eller passiv, om den är aktiv så brukar det kallas för barhärtighetsmord och detta är olagligt i många länder i världen. Beslutet om dödshjälpen fattas av en anhörig i samtycke med läkaren, detta eftersom patienten själv inte kan fatta ett beslut. Studier visar att det är ungefär 0.1-1.5% av alla dödshjälp dödsfall som är utan patientens samtycke.

 

/ Alice & Eric

Pernilla
2014-01-14 @ 22:32:10

Bra inlägg. Bra att ni redogör för de olika begreppen




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

dodshjalp.blogg.se

Alice Selin, Oskar Bergqvist, Eric Mattsson Vahlkvist, Filippa Thyren

RSS 2.0