LÄKARES RESPEKTIVE ALLMÄNHETENS SYN PÅ DÖDSHJÄLP

Hur ser då läkare respektive allmänheten på dödshjälp?

 

Ett argument som används flitigt när man pratar om dödshjälp är ”rätten till ett värdigt liv” och ”rätten att bestämma över sitt eget liv”. Läkarna är emot läkarassisterat självmord. Den främst anledningen till att de är emot frivillig aktiv dödshjälp är för att de fruktar att förtroendet för sjukvården skulle minska om det blev lagligt. Aktiv dödshjälp är någonting som inte ska höra hemma i svensk sjukvård enligt läkarna. I en forskning har man undersökt vad läkare respektive allmänhet anser om frivillig aktiv dödshjälp. Endast 34% av läkarna i denna forskning skulle kunna tänka sig att utföra läkarassisterat självmord. Det finns dock en del läkare som kan tycka att assisterat självmord skulle fungera, dock endast om en särskild yrkesgrupp utanför sjukvården skulle utföra det. Detta på grund av att de inte tycker att det passar in i svensk sjukvård.

 

 

Denna åsikt delar dem dock inte med resten av allmänheten. I en forskning har det framkommit att hela 73% av allmänheten tycker att läkarassisterat självmord är bra.

 
 

Man har även gjort en annan forskning, denna gång kring aktiv dödshjälp. Många av läkarna tycker att fokus i sjukvården alltid ska ligga kring att ta hänsyn till vad patienten vill, vilket är mycket förståeligt. 20% av läkarna är för aktiv dödshjälp, medan i allmänheten är det hela 80% som är för. Varför är det då en sådan enormt stor skillnad mellan hur läkarna och allmänhetens ser på det? Vi tror att den främsta anledningen är för att allmänheten ser det utifrån ett annat perspektiv. De föreställer sig själva som patienter och vilken rättighet de önskar sig ha om de hamnar i ett sådant läge. Läkarna däremot ser det mer ur ett medicinskt perspektiv och vilka konsekvenser det kan komma att ge för sjukvården. Med konsekvenser menar vi t.ex. att det finns en risk för att förtroendet för sjukvården sjunker. Inte nog med det. Det finns även en risk att man satsade mindre på forskning om smärtlindring, vilket läkarna självklart ser som en farlig risk. Smärtlindringsforskning kommer alltid att vara nödvändigt för sjukvården och därför ska vi inte minska denna. 

 

http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=36310&a=169316&l=sv

 

/ Alice

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

dodshjalp.blogg.se

Alice Selin, Oskar Bergqvist, Eric Mattsson Vahlkvist, Filippa Thyren

RSS 2.0