Isalm om dödshjälp

Det är rätt självklart att olika religioner, har olika åsikter. Även om dödshjälp. För vissa kan det vara accepterat medan andra antyder att det skulle vara helt orimligt att hjälpa någon att dö. Vi kommer att jämföra tre världsreligioner Islam, Kristendom och Buddism. I nedanstående inlägg börjar vi med islam och fortsätter sedan med de andra två samt en jämförelse. 

Islam 

De äldre människorna, enligt Islam, är otroligt viktiga för samhället. De är dem som har byggt upp de ungas liv och därför ska man hålla dem friska och hedra dem till döden. Med detta i åtanke anser då Islam att det är inte skulle vara acceptabelt att hjälpa någon att dö, eftersom det anses som självmord, vilket de har total förbud för. Men varför är det då så? Jo Allah, som är den heliga guden inom islam, har uppfunnit människorna med syfte. Han har skapat dem med egenskaper så de ska känna sig behövda på jorden och om man då väljer att motsätta sig sin religion med att begå ”självmord” förlorar man inte bara platsen i paradiset, som muslimer strävar efter. Men också ifrågasätter man Allahs syfte med människorna. Enligt den muslimska tron är livet en resa till det centrala målet, alltså till det Eviga livet. Detta betyder då att människorna som lever på jorden bör ta vara på livet till fullo eftersom det var Allah önskan när han skapade människorna. 

Man behöver också ha i åtanke att Islams tro står för en fri vilja. Det betyder att varje människa har sin egen fria vilja att göra vad man vill med sitt liv, efter Allahs riktlinjer. Vilket då skapar en krock i vår fråga eftersom den näst intill motsäger sig själv. Varje människa har en fri vilja, men man får inte begå självmord om man nu skulle önska det. Har man en fri vilja, ska väl dödshjälp vara laglig enligt religionen? Vi anser att den muslimska tron är så pass stark samt att den har en så pass stark syn på livet och hur viktigt det är för att de någonsin ska kunna ”godkänna” dödshjälp. Livet går ut på att komma till paradiset och om man inte tar Allahs önskningar att ta hand om sitt liv i åtanke kan man heller inte förtjäna en plats där. Därför antar jag att det egentligen är en svår fråga för muslimer att svara på, eftersom det Eviga livet är det centrala och alla strävar att komma dit. Om man väljer självmord säger man även nej till paradiset och hamnar då istället i helvete.

 

Filippa 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

dodshjalp.blogg.se

Alice Selin, Oskar Bergqvist, Eric Mattsson Vahlkvist, Filippa Thyren

RSS 2.0