Dödshjälp- kristendomen

Kristendomen 

Det centrala i kristendomen är att följa de 10 budorden och ett av dem lyder: ” 6. Du ska inte mörda”. Detta gör det rätt klart vad kristendomen faktiskt anser om dödshjälp, eftersom dödshjälp är lika med att mörda och förkorta någons liv enligt kristendomen vilket är strängt förbudet enligt bibeln.  Denna religion anser att man ska göra sitt yttersta för att hjälpa sina medmänniskor, de sjuka och de äldre och de menar när man hjälper någon att dö, så hjälper man dem faktiskt inte alls. Man vårdar alltså inte någon genom dödshjälp.  Det finns ju även olika sorters dödshjälp, passiv dödshjälp och aktiv dödshjälp, som kommer blir mer förklarat i senare inlägg. 

Trots att bibeln reglerar att det är totalförbud med medhjälp till någon annans död, finns det ingenting som reglerar hur man borde göra om man skulle förlänga någon annans död. Låt oss ta ett exempel. En kvinna ligger på sjukhuset i respirator och hon kommer inte kunna vakna upp igen. Enligt bibeln är det ju då förbjudet att stänga av respiratorn eftersom hon fortfarande ”lever”. Men om man inser fakta, så förlänger man ju bara dödsprocessen genom respiratorn. Även fast kvinnan lider och inte har fysisk hjärnkapacitet. Borde då inte detta vara lika allvarlig som att använda sig utav dödshjälp? Att tvinga någon att fortsätta lida strider mot det viktigaste inom kristendomen- att visa kärlek. 

Kristendomen värdesätter livet så pass mycket, så att förkorta eller förhindra människan till ett fortsatt bra liv, skulle bryta passiv dödshjälp. Genom att hjälpa sina medmänniskor, enligt bibeln, skulle detta hjälpa människan till att inte vilja behöva använda sig utav dödshjälp för att dö med hjälp av tappad livslust. Men då har vi då problemet med ifall någon ligger på sin dödsbädd och bara vill förkorta dödsprocessen. 

http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/eutanasi.htm 

http://www.fragaprasten.fi/las-svar/kristendomen-och-dodshjalp/

 

Filippa 

Natur Kunskap
2014-01-10 @ 01:39:54

Så vad är du skillnaden med aktiv och passiv dödshjälp?

Natur Kunskap
2014-01-10 @ 01:39:55

Så vad är du skillnaden med aktiv och passiv dödshjälp?

Natur Kunskap
2014-01-10 @ 01:42:08

då inte du

Pernilla
2014-01-14 @ 22:35:38

Bra diskussion. Här tycker jag att ni skulle ta upp de olika etiska synsätten, som vi har gått igenom.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

dodshjalp.blogg.se

Alice Selin, Oskar Bergqvist, Eric Mattsson Vahlkvist, Filippa Thyren

RSS 2.0